Nollis 2018 seminaarin helmet

Nollis18

Nolla Tapaturmaa foorumin kevätseminaari keräsi 30 asteen helteiseen Turkuun ennätysmäärän osanottajia, noin 350 henkilöä. Tämän hetken kansallisista safetyfoorumeista Nollis kerää ehdottomasti kuumimman joukon alan huippuosaajia. Twitterissä hashtag #nollis18 nousi Suomen Trending-listan kärkeen heti ensimmäisenä tapahtumapäivänä.

Harri Gustafsbergin puheenvuorosta jäi mieleeni voimakkaiden positiivisten ja negatiivisten tunteiden tarttuminen yhteisössä. Moderni ammattijohtaja osaa käyttää tätä hyödykseen ja samalla myös reflektoida omaa käyttäytymistään.

Tämän kertaiseen kattaukseen oli lisätty työpaikkavierailujen määrää. Osallistuin itse Turun linnan vierailulle. Odotin tavanomaista turistikierrosta, mutta saimme huikean kierroksen lisäksi palveluesimies Jari Marjaston johdolla perehtyä myös 730 vuotta vanhan ja 150 000 vierailijaa vuodessa käsittävän kohteen asiakas- ja työturvallisuuteen. Kierroksella painottui, kuinka tärkeää ylipäätään on se, että työturvallisuuspäällikkö ja johto ymmärtää nimenomaan oman toimintansa HSEQ erityispiirteet ja vaikka keskellä yötä herätettynä ja priorisoi taistelunsa juuri näihin asioihin.

Rakastan tunteita herättäviä puhujia. Taru Lankinen onnistui puheenvuorossaan ihmisen rooleista kostuttamaan kuulijoiden silmäkulmat. Skanskan mallissa korostetaan sitä, miten jokainen on tärkeä äitinä, isoisänä, lapsena tai työkaverina ja tietoisesti avataan ihmisten kokonaisvaltaisia ja monimuotoisia rooleja työpaikalla. Kun puhuja onnistuu herättämään näin vahvoja tunteita yleisössään, jää asiasta vahva muistijälki. Tätä samaa kannattaa työsuojelupäällikön hyödyntää myös omassa viestinnässään.

Sari Tappuran esityksessä tartuin fressinä ideana esimiesten turvallisuuskypsyyden luokitteluun hymynaamoin.  Silloin tällöin törmännyt organisaation turvallisuuskulttuurin kypsyystason itsearviointeihin, mutta tässä sama ajatus oli viety yksilötasolle.

Nouseva taloussuhdanne näkyi tapahtumassa rekrytoinnillisena vikittelynä. Piirit ovat pienet ja erinomaisia tekijät tunnetaan. HSEQ johtajuus on melko helposti toimialalta toiselle vaihdettavissa oleva professio, koska perustoimintamallit ovat työssä samat, vaikka toimintaympäristö olisikin erilainen.

Tulevaisuuden Nollis tapahtumien aiheina olisi huikeaa kuulla trendikkäästi työn, palautumisen ja unen yhteyksistä ja niiden tukemisesta organisaatiotasolla. Vuoden päästä meillä on jo kokemuksia standardin OHSAS 18 001 -> ISO 45 001 siirtymän toteutuksista, mistä esimerkkien jakaminen kiinnostaa varmasti monia.  Interpersonal skillsit ovat osa jokaisen urastaan kiinnostuneen turvallisuuspäällikön mindsettiä. Tämä tarkoittaa sitä, että keskustelua on ohjattava vielä enemmän kysymyksestä ”Mitä?” kysymykseen ”Miten?”.

Nolla tapaturmaa -foorumin tyyppiset tapahtumat kasvattavat HSEQ toimijoiden ammattiylpeyttä ja tavoitteellista urakehitystä. Samalla ne luovat liimaa alan huippuammattilaisten välille. Tämän liiman arvoa ei voi mitata rahassa, muta se on syy miksi tähän upeaan porukkaan koukuttuu. Eräs osallistuja totesi, että ”Nämä ovat kuin isot sukujuhlat. Miettii, että mitähän noillekin taas kuuluu, kun ei olla nähty vähään aikaan ja sittenpä nähdäänkin Nolliksessa. Tuttuja naamoja ja joskus onneksi joskus joku uusikin tulee sukuun!”

Onnittelut vielä Nolla Tapaturmaa -tasoluokituksen saaneille! Maailman huipputasolle pääseminen vaatii päämäärätietoista ja pitkäjänteistä työtä. Oli mahtavaa kuulla, kuinka nälkä kasvaa syödessä ja tasoluokituksen kakkostasolle päässyt työsuojelupäällikkö kuulutti tavoitteenaan seuraavalle vuodelle olevan ykköstasolle pääsemisen.  Maailma on keinoja täynnä, kunhan vain itse tiedät tavoitteesi!

 

Matkalla Kiss My Safetyyn

Seuraava Nolla Tapaturmaa -foorumin kevätseminaari pidetään Kuopiossa. Nähdään Puijon tornin maisemissa!

 

Kiss my Safety-terveisin,

Venla Vauhtimini

https://www.linkedin.com/in/venlavauhtimini/

Account Executive, NordSafety Oy

Tägit: blog, nolla foorumi, Nolla tapaturmaa, Nollis2018, työturvallisuus

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä:

Vuoteen mahtuu useita työturvallisuusalan tapahtumia. Itselle vakiintuneita tapahtumia Suomessa ovat Nolla tapaturmaa -foorumin järjestämä joka...

Lue lisää

Varmoihin kevään merkkeihin kuuluu Nolla tapaturmaa -foorumin seminaari.

Viime vuonna Turun Kiss my Safetyssä kevään ensimmäinen helle helli ja...

Lue lisää

Istun toisen messupäivän iltana Tampereen keskustassa ravinteli Huberissa, jossa vahvistettu messutiimimme odottaa kahden todella vilkkaan...

Lue lisää

Kesälomat ovat ohi, ja ihmiset palailevat piakkoin takaisin töihin. Meillä heinäkuu oli hiljaisempi päivitysten osalta, joten olemmekin saaneet...

Lue lisää