Digitalisoituminen, Työturvallisuus

Työturvallisuuden ajankohtaisimmat trendit vuonna 2022

Ota selvää alan kansainvälisten asiantuntijoiden ennakoimasta kehityksestä

6 minuuttia07.04.2022

Mitä teknologioita työturvallisuusammattilaisten tulisi pitää silmällä tulevaisuutta varten? Mitä pitkän aikavälin muutoksia voidaan odottaa turvallisuusjohtamiselta ja johtajien roolilta työturvallisuuden kannalta? Tuleeko ESG-kriteerien käyttäminen johtamaan kattavampiin resursseihin ja työturvallisuuden korkeampaan priorisointiin? Yksitoista kansainvälisesti tunnettua asiantuntijaa ja 500 työturvallisuuspäällikköä ja -ammattilaista vastaavat näihin ja muihin kysymyksiin tämän vuoden Safety Management Trend Reportissa. Olemme tiivistäneet haastatteluiden ja kyselyiden tulokset tähän yhteen kompaktiin infografiikkaan.

Työturvallisuus 2022: Pandemian vaikutus

Koronapandemia on yhä työturvallisuuden painopisteenä vuonna 2022. Hätätilasta on tullut osa jokapäiväistä elämäämme ja pandemian aiheuttamat haasteet ovat yhä merkittäviä. Tästä huolimatta tämän vuoden tutkimustulokset osoittavat myös, että huomio laajenee jälleen muihinkin strategisiin aiheisiin. Ensinnäkin pandemialla on ollut edistävä vaikutus digitalisaatiossa. Toiseksi, monet näkevät nyt terveyden olevan oleellinen osa kokonaiskuvaa. Kaikki asiat liittyvät toisiinsa - ja tämän seurauksena työterveys- ja turvallisuusammattilaisten työ siirtyy yhä enemmän kohti integroitua vastuunhallintaa, jossa ympäristö, sosiaaliasiat ja hallintotapa kulkevat käsi kädessä.

Lataa infografiikka PDF-muodossa!

Tarkempi katsaus 3 trendiin

Safety Management Trend Report 2022 kokoaa yhteen yhdentoista kansainvälisesti tunnetun asiantuntijan sekä yli 500 työturvallisuuspäällikön ja -ammattilaisen näkemykset, toiveet ja huolet. Digitalisaatio, Teollisuus 4.0, turvallisuusjohtaminen ja ESG olivat tänä vuonna erityisen tärkeitä aiheita.

Digitalisaatio ja Teollisuus 4.0

On selvää, että koronapandemialla on ollut merkittävä vaikutus digitalisaatioon. Tämä digitaalinen mullistus näkyy erityisen selvästi riskinarvioinnin ja koulutuksen alalla. Digitaalisen tuen ja optimoinnin tarve kasvaa edelleen vuonna 2022, erityisesti mitä tulee tapahtumahallintaan, urakoitsijoiden hallintaan ja kävijähallintaan. Digitaalisten teknologioiden tuki ei aina sisällä huippuluokan ratkaisuja, kuten virtuaalitodellisuutta (VR), lisättyä todellisuutta (AR), drooneja ja tekoälyä (AI).

Turvallisuusjohtaminen

Johtamistaidot ja inhimillinen yhteistyö turvallisuusjohtajuuden alaisuudessa ajatellaan usein yhtenäisenä ratkaisuna uusiin haasteisiin. Johtajien ja työntekijöiden aktiivinen integrointi työturvallisuuden ja -terveyden toimiin nousi ilmi uudestaan ja uudestaan tämän vuoden trendiraportissa ja sen painotettiin olevan avainasemassa onnistuneen turvallisuuskulttuurin rakentamisessa. Tämän osa-alueen kehittämisessä nähdään suurin mahdollinen potentiaali.

ESG

Kun puhutaan työturvallisuuden tulevasta menestyksestä, emme saa unohtaa yleisön ja sidosryhmien aiheuttamaa positiivista painetta. Vuonna 2022 organisaatioihin kohdistuu kasvava paine osoittaa toimintansa olevan kestävän kehityksen mukaista ja esitellä ympäristö- ja sosiaalivastuullisia kykyjään. ESG-kriteerit ovat merkittävä virstanpylväs ja ne tuovat tiiviimmän yhteyden kaupallisen menestyksen ja työsuojelustrategian välille tulevaisuudessa.

X